e-copedia

e-copedia - din hjälp till e-conomic
StartInstallningarSysteminstallningRakenskapsar Avsluta-rakenskapsar

Avsluta ett räkenskapsår

När du har bokfört klart ett år så ska du avsluta ditt räkenskapsår.

Här kan du se en video om hur du avslutar ditt räkenskapsår (Klicka på youtube-ikonen i videon för att öppna videon direkt i youtube)

Så avslutar du ditt räkenskapsår

  1. Klicka på fliken "Alla inställningar ( kugghjulet)> Bokföring >Räkenskapsår
  2. Välj "Räkenskapsår" i vänstermenyn
  3. Klicka på ikonen "Stäng" på raden för räkenskapsåret som ska avslutas
  4. Bekräfta genom att klicka på "Stäng" ytterligare en gång


Ifall du inte önskar att de utgående balanserna ska bokas om till det kommande räkenskapsårets ingående balanser så kan du välja att bokföra de ingående balanserna manuellt.

Detta gör du genom att markera rutan "Nollställ balansräkningen" i dialogrutan som öppnas efter att du har klickat på "Stäng". Detta rekommenderas ej och bör endast göras efter att du har rådfrågat din redovisningskonsult eller revisor.

Bokslutsverifikationer

Efter att du har avslutat ditt räkenskapsår så kan det vara aktuellt att avbryta stängningen och därefter lägga in kompletterande verifikat från bokslutet. I dessa fall så ska du avbryta stängningen och bokföra bokslutsverifikaten och därefter avsluta räkenskapsåret på nytt.

Det är inte möjligt att skapa ett nytt räkenskapsår ifall det finns ett stängt räkenskapsår med senare perioder än det räkenskapsår som du vill skapa. Du ska i dessa fall avbryta stängning av de senare räkenskapsåren innan du kan skapa dina nya.

Det är heller inte möjligt att stänga ett räkenskapsår ifall det finns ett tidigare öppet räkenskapsår. Du är således tvungen att stänga dina räkenskapsår i kronologisk följd.

Du kan också avsluta räkenskapsåret om och om igen utan att använda funktionen Ångra avslut. Du ska bara trycka på "Stäng" så kommer nya ingående balanser att skapas.


Vill du upp till toppen av artikeln igen, eller vill du tillbaka och läsa mer om ämnet?
Till toppen av sidan
Tillbaka till ämnet och läs mer om räkenskapsår
Tillbaka till ämnet och läs mer om inställningar
installningar/systeminstallning/rakenskapsar/avsluta-rakenskapsar · Senast uppdaterad: 2015/09/25 17:06 (extern redigering)
e-conomic sverige ab